Vrijwilligers

Vrijwilligers

Globale richtlijnen vrijwilligers voor de functie buurtbuschauffeur in de nieuwe concessie Utrecht.

Functie

De functie is op vrijwillige basis, derhalve krijgt de vrijwillige chauffeur geen loon en is er geen vrijwillige bijdrage. Overigens is er wel een km vergoeding van huis naar de plaats van opkomst. Verder stelt Syntus een bedrag beschikbaar per jaar om een gezellige avond te houden of een dagje uit. Hiervan kan het bestuur eventueel een attentie verstrekken bij kerst of jubilea.

vrijwilligers: wie vindt het nou niet leuk om een bus te besturen

Buurtbusvereniging

De buurtbusvereniging is opgericht bij notariële akte en de vereniging heeft statuten en een huishoudelijk reglement. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Daarnaast bekleedt een aantal leden specifieke functies, zoals een planner voor alle te rijden diensten en een technisch persoon die wat kleine reparaties, zoals lampjes vervangen, uitvoert.
Alle vrijwilligers voor buurtbus 524 zijn lid van de buurtbusvereniging Woerden Breukelen. De vrijwilligers hebben tevens toegang tot de beveiligde leden webpagina.

Dienst

In principe rijdt iedere vrijwilliger één dienst van drie tot vier uur per week. Meer dagdelen is mogelijk in overleg met het bestuur. De indeling is flexibel, de planner maakt in overleg het wekelijkse rooster. Wel wordt de rijtijdenwet in acht genomen. Ook onderling ruilen behoort tot de mogelijkheden.

Aan het einde van iedere dienst vindt een overdracht plaats naar de opvolger en de chauffeur die de laatste dag rit op de buurtbus rijdt, gaat de bus vol tanken en stallen. De stalling van de buurtbus is op of dichtbij de route van de buurtbus.

Buurtbus

De buurtbus is een 8-personenbus waarvoor rijbewijs B voldoende is. Er mogen niet meer dan 8 passagiers tegelijk vervoerd worden. Een medische keuring is vereist. Syntus regelt de keuring en betaalt de kosten. Voor alle buurtbuschauffeurs is door Syntus een WA verzekering afgesloten. De buurtbus is voorzien van een automatische versnellingsbak en een lezer voor de ov-chipkaart. Op kleine schaal worden er papieren vervoersbewijzen verstrekt tegen betaling met de pinpas.